środa, 8 października 2014

Najważniejsze dla włosa witaminy oraz makroelementy


Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować ( wyjątek stanowi witamina D ). Obecność witamin wpływa m.in na stan skóry głowy i włosów. Ich niedobór powoduje wypadanie włosów oraz przetłuszczanie i przesuszenie skóry głowy. Najlepiej przyjmować witaminy wraz z pokarmem ale można stosować je również miejscowo jako dodatkową kurację.

Witamina A
Warunkuje ona wzrost włosów, hamuje zaburzenia ich wzrostu, bierze udział w wytwarzaniu barwnika, ogranicza łupież, chroni przed promieniowaniem UV oraz przed wolnymi rodnikami - opóźnia procesy starzenia. Uwaga: jej nadmiar powoduje łysienie. Witaminę a znajdziemy w marchwi, liściach brokułu, szpinaku, słodkich ziemniakach, dyni, kapuście warzywnej pastewnej.

Witamina D
Reguluje prawidłowy wzrost włosów oraz pracę gruczołów łojowych.
Znajdziemy ją przede wszystkim w mięsie ryb, żółtkach jaj, serze żółtym.

Witamina E
Jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, chroni przed powstawaniem wolnych rodników oraz rozkładem wit A. Przyspiesza tworzenia się kolagenu i elastyny, poprawia ukrwienie skóry. Stosowana jest w leczeniu wielu zaburzeń włosów, nadaje im połysk i miękkość.
Znajdziemy ją w olejach roślinnych ( sojowym, słonecznikowym, kukurydzianym ), migdałach, margarynie, jajach, marchewce, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i warzywach zielonolistnych.

Witamina C
Jest przeciwutleniaczem, chroni witaminę E przed rozpadem, opóźnia procesy starzenia, bierze udział w syntezie kolagenu, wpływa na odnowę komórkową, poprawia ukrwienie skóry, działa zakwaszająco, zwiększa połysk i miękkość włosów. Znajdziemy ją m.in. w czarnej porzeczce, brukselce, truskawkach, poziomkach, papryce, zielonej papryczce chili, naci pietruszki, owocach róży, szczypiorku, szpinaku, cytrynie,


Witamina B1
Odpowiada za przemianę węglowodanów, nawilżenie tkanek, prawidłowe funkcje gruczołów łojowych. Znajdziemy ją w produktach zbożowych grubego przemiału, mięsie ( szczególnie wieprzowinie), roślinach strączkowych, drożdżach, orzechach, słoneczniku, rybach, owocach i warzywach.

Witamina B2
Odpowiada m.in za oddychanie tkankowe i prawidłowy rozwuj włosów. Jej niedobory powodują wypadanie włosów. Żródła: chude sery, migdały orzechy, grzyby, jaja, zielone części warzyw, łosoś, pstrąg, makrela, pełnoziarniste pieczywo, małże, fasola, groch, soja, mleko, orzechy włoskie.

 Witamina B3 (PP)
Znacznie poprawia ukrwienie skóry i przyspiesza metabolizm w cebulkach włosowych, co wpływa na rozwój i procesy wzrostu włosów. Żródło: mięso, orzechy, ziarna zbóż.

Witamina B5 ( kwas pantotenowy )
Jest naturalnym składnikiem włosa. Występuje w mikrofibrylach oraz spoiwie uszczelniającym w korze włosów. Żródło: wątróbka, otręby pszenne, ryby, grzyby, mleko pełne, mięso kurczaka, mleczko pszczele, sery, orzechy, jaja, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, soja, banany.

Witamina B6 
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapobiega powstawaniu zmain skórnych. Jej niedobory mogą powodować łojotokowe zapalenie skóry głowy. Do najbogatszych źródeł należą: ryby, mięso, ziemniaki, banany.

Witamina H ( Biotyna )
Powstrzymuje łysienie męskie, likwiduje łojotok, łupież oraz zapobiega siwieniu. Bierze udział w procesie tworzenia keratyny - wzmacnia włosy. Jej niedobór powoduje wczesne siwienie, wypadanie i łamliwość włsów. Występuje w wątrobie, orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, żółtku jaj, krabach, migdałach, sardynkach, grzybach, mące pełnoziarnistej, szpinaku, marchwi, pomidorach.

Witamina F
Nie jest właściwie witaminą, jest to nazwa zwyczajowa. Witamina F to wspólna nazwa, którą określa się nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy i arachidowy. Działają regenerująco, hamują wypadanie włosów, zapobiegają utracie wody i wygładzają powierzchnię włosa co zwiększa jego połysk. Występuje w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, arachidowym, rzepakowym, oliwie, oleju lnianym, produktach pochodzenia zwierzęcego, łososiu, oleju z dorsza, algach, oleju z makreli.

Makroelementy

Pierwiastki szczególnie ważne dla zdrowia włosów to to cynk, chlor, krzem, jod, miedź, selen oraz siarka.

Niedobór Cynku i Chlor powoduje nadmierne wypadanie włosów oraz nadmierne rogowacenie skóry głowy ( łupież ). Cynk łagodzi stany zapalne i wchłania nadmiar tłuszczu zalegający w porach skórnych. Działa złuszczająco i wspomaga proces leczenia łojotoku. Głównym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi, lub roślinnego - nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek. Chlor występuje w bardzo wielu produktach, ale najwięcej jest go w soli kuchennej, sery żółte, wędliny.

Krzem wpływa na procesy wzrostu włosów, ich sprężystość i elastyczność oraz ogranicza wypadanie włosów. Poprawia krążenie i dotlenia skórę co powoduje lepsze odżywienie cebulek włosów. Najbogatsze źródła krzemu to zioła, a przede wszystkim  skrzyp, który zawiera go do 60 % i pokrzywa. W pożywieniu znajdziemy go w łuskach ziarna zbóż, w skórce owoców (nie obierajmy jabłek, gruszek, jedzmy agrest i winogrona ze skórką) w czosnku, szczypiorku, w mleczku pszczelim. Dużo krzemu zawiera woda źródlana.


Jod reguluje działanie tarczycy i jest odpowiedzialny za zdrowie skóry i włosów. Źródłami jodu są m.in.: flądra, kawior, dorsz, białe wino, marchewka, tuńczyk, wino czerwone, makrela , łosoś.

Miedź stymuluje procesy odnowy komórkowej m.in. wzrost włosów, wpływa na odporność organizmu i zabarwienie włosów, reguluje pH skóry. Głównymi źródłami miedzi są produkty zwierzęce, przede wszystkim wątróbka. Dużą ilość miedzi zawierają też ryby i owoce morza (ostrygi, małże), ziarna zbóż i rośliny strączkowe. Także w produktach czekoladowych (kakao) jest sporo miedzi.

Selen, nazywany pierwiastkiem młodości, oczyszcza organizm ze wszystkich toksyn. Zwalcza wolne rodniki, zapobiega powstawaniu łupieżu i likwiduje go. Źródłem selenu są białka, a więc mięso, ryby i produkty rybne oraz w szczególności podroby oraz pomidory, ogórki, brokuły, kapustę, seler, czosnek, cebulę, żółtka jaj, kurczaki, nerki, wątrobę, mięso tuńczyka, otręby, kiełki pszenicy, produkty mączne pełnoziarniste, pełne ziarna kukurydzy, jęczmienia i soi oraz owoce morza (małże, ostrygi).

Siarka „minerał piękna” jest składnikiem substancji białkowej komórek, w tym również keratyny. Odpowiedzialna za proces rogowacenia, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwłupieżowo, reguluje czynności gruczołów łojowych. Zapobiega łamliwości i wypadaniu włosów. Białka pochodzenia mięsnego, jajka, mleko, ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz